Articole

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale

Hernia inghinală reprezintă apariția unei tumefacții (umflături) la nivelul regiunii inghinale în urma unei rupturi musculare la acest nivel.

Într-o primă fază, hernia este reductibilă, adică sacul herniar, care poate conține fie un segment de intestin, fie epiploon (prapurele – grăsimea din fața intestinelor), intră și iese cu ușurință.

Ulterior, apar aderențe între defectul muscular și sacul herniar care fac ca hernia să devină nereductibilă (incarcerată) și dacă nici în acest moment nu are loc intervenția chirurgicală se poate produce strangularea herniei și apariția unei ocluzii intestinale sau a unei peritonite.

La Spitalul Euroclinic – Regina Maria, herniile inghinale beneficiază atât în formele incipiente, cât și în unele forme avansate de o operație laparoscopică. Intervențiile clasice cu incizii mari ar trebui să fie strict o raritate pentru formele de hernie necomplicată (reductibilă sau încarcerată).

Intervenția laparoscopică se realizează prin 3 mini-incizii de 5, respectiv 10 mm, calea de abord fiind complet diferită de cea din operația clasică, prin crearea unei camere de lucru, în spatele mușchiului abdominal. Practic, nici nu mai intrăm în cavitatea abdominală.

Procedura chirurgicală avantajează atât o persoană tânără, prin reintegrarea socială foarte rapidă (reînceperea serviciului în 2-3 zile), dar și pe vârstnici care au o convalescență minimă comparativ cu procedeul clasic, de multe ori similară cu cea a tinerilor.