Cancerul de stomac

0725551302

Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București

stefania.pop@reginamaria.ro


0725551302


Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București


stefania.pop@reginamaria.ro

Cancerul de stomac

Cancerul gastric este cancerul care apare în stomac. Stomacul primește și stochează alimentele pe care le mâncăm, pentru ca apoi să le descompună și să le digere.

Conform statisticilor internaționale, cancerul gastric este a treia cea mai frecventă cauză de deces prin cancer din lume. Afecțiunea continuă să fie greu de tratat, deoarece majoritatea pacienților ajunge la medicul gastroenterolog când boala este avansată.

Cancerul de stomac nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care pot apărea în abdomen, cum ar fi cancerul de colon (intestinul gros), ficat, pancreas sau intestin subțire, deoarece aceste tipuri de cancer pot avea simptome, evoluții și tratamente diferite.

Prevenirea cancerului

Factori de risc pentru cancerul de stomac

Deocamdată, nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția cancerului de stomac.
Cercetările arată că există o corelație puternică între acest tip de cancer și o dietă bogată în alimente afumate și sărate. 

Conform experților de la Mayo Clinic, există o serie de factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de stomac, precum:

•    Dieta bogată în alimente sărate și afumate;
•    Dieta săracă în fructe și legume;
•    Consumul de alimente contaminate cu un anumit tip de ciuperci care produc aflatoxină;
•    Istoric familial de cancer de stomac;
•    Infecția cu Helicobacter pylori;
•    Inflamația stomacului pe termen lung;
•    Anemie pernicioasă;
•    Fumat;
•    Polipi la stomac;

Cum se dezvoltă cancerul de stomac?

În general, cancerul începe atunci când apare o mutație în ADN-ul unei celule. Această mutație face ca celula să crească, să se înmulțească într-un ritm rapid și să trăiască mai mult decât o celulă normală. Acumularea celulelor canceroase formează o tumoră, care poate invada structurile din apropiere. Celulele canceroase se pot rupe de tumoră și se pot răspândi în tot corpul.

Cancerul de stomac se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani. În primă fază apar modificări pre-canceroase în căptușeala interioară a stomacului (mucoasă), care rareori cauzează simptome specifice. Prin urmare, modificările pre-canceroase rămân, de multe ori, nedetectate. 

De la nivelul mucoasei, celulele canceroase se pot răspândi în diferite moduri:

 

  • Pot invada din aproape în aproape tot peretele stomacului și organele din apropiere; 
  • Se pot răspândi prin vasele limfatice la ganglionii limfatici din apropiere;
  • În stadii avansate, celulele canceroase ajung prin intermediul fluxului sanguin la organe aflate la distanță, precum: ficat, plămâni și oase.

Semne și simptome ale cancerului de stomac:

  • Oboseală
  • Senzație de balonare după masă
  • Senzație de stomac plin după consumul unei cantități mici de alimente
  • Pirozis (arsuri gastrointestinale) sever și persistent
  • Indigestie severă și care nu răspunde la tratament
  • Greață persistentă și inexplicabilă
  • Dureri de stomac
  • Vărsături persistente
  • Pierderea în greutate neintenționată

Adenocarcinomul – cel mai frecvent tip de cancer de stomac

Tipul de celulele care formează tumora determină atât tipul de cancer de stomac, cât și opțiunile de tratament recomandate. 

Cel mai frecvent tip de cancer de stomac, care reprezintă 90%-95% din toate cazurile, începe în celulele glandulare ale stomacului, care produc și eliberează fluide, cum ar fi mucusul. Este vorba despre adenocarcinom – tipul de cancer la care ne referim în general atunci când vorbim despre cancer de stomac.

 

Tipuri rare de cancer de stomac:

  •   Limfom – cancerul care începe în celulele sistemului imunitar. Pereții stomacului conțin un număr mic de celule ale sistemului imunitar și de aceea, acest tip de cancer de stomac este rar;
  •   Carcinom – cancerul care începe în celulele producătoare de hormoni. Și acesta este un tip rar de cancer de stomac;
  •   Tumori stromale gastrointestinale (GIST – gastrointestinal stromal tumor) – apar în celulele specifice ale sistemului nervos din stomac.

Operație pentru tumoră la stomac

Diagnosticul cancerului de stomac

Stabilirea diagnosticului de cancer de stomac se realizează pe baza rezultatelor următoarelor teste și proceduri:

  • Endoscopie digestivă superioară – un tub subțire care are atașată o cameră video mică este introdus pe gât în stomac, pentru a permite o evaluare detaliată a stomacului și a eventualelor semne de cancer. Dacă medicul gastroenterolog observă ceva suspect, va preleva o bucată de țesut pentru analize (biopsie gastrică);
  • Teste imagistice, precum: tomografie computerizată (CT) și tranzit baritat – o metodă de examinare specială cu raze X și substanță de contrast.

În cazul în care medicul gastroenterolog descoperă o tumoră, poate recomanda teste suplimentare, pentru a determina gradul de răspândire al cancerului de stomac (stadiul). Printre acestea se numără:

  • Testele imagistice: CT și tomografie cu emisie de pozitroni (PET) – o metodă modernă care permite examinarea completă a corpului;
  • Intervențiile chirurgicale exploratorii. De cele mai multe ori, se realizează laparoscopic și sunt recomandate pentru evaluarea cât mai precisă a evoluției cancerului de stomac.

Stadiile cancerului de stomac:

  • Stadiul I – tumora este limitată la stratul de țesut care căptușește interiorul stomacului. Este posibil ca celulele canceroase să se fi extins la un număr limitat de ganglioni limfatici din apropiere;
  • Stadiul II – cancerul s-a extins în stratul muscular al peretelui stomacului și la mai mulți ganglioni limfatici;
  • Stadiul III – cancerul este prezent în toate straturile stomacului și s-a extins inclusiv la structurile din apropiere;
  • Stadiul IV – cancerul s-a răspândit în alte organe.

Tratamentul cancerului de stomac

Opțiunile de tratament pentru cancerul de stomac depind de stadiul cancerului, starea generală de sănătate și preferințele fiecărui pacient în parte.

Tratamentul chirurgical

Scopul intervenției chirurgicale este de a elimina întreaga tumoră și o anumită porțiune de țesut sănătos, atunci când este posibil. Există mai multe tipuri de operații recomandate:

  • Rezecția endoscopică a mucoaselor – îndepărtarea tumorilor incipiente din mucoasa stomacului cu ajutorul endoscopului. Cancerele foarte mici limitate la mucoasa stomacului pot fi îndepărtate în timpul endoscopiei. Medicul folosește instrumente speciale pentru a elimina cancerul și o porțiune de țesut sănătos din mucoasa stomacului.
  • Gastrectomie subtotală – îndepărtarea unei părți a stomacului. În timpul intervenției, medicul chirurg îndepărtează doar partea stomacului afectată de cancer.
  • Gastrectomie totală – scoaterea întregului stomac. După îndepărtarea întregului stomac, esofagul este conectat direct la nivelul intestinului subțire, pentru a permite alimentelor să treacă prin sistemul digestiv.
  • Îndepărtarea ganglionilor limfatici. Chirurgul examinează și îndepărtează ganglionii limfatici de la nivelul abdomenului pentru a verifica dacă aceștia conțin celulele canceroase.
  • Intervenție chirurgicală paleativă pentru ameliorarea semnelor și simptomelor pacienților cu boală avansată. Îndepărtarea unei părți din stomac poate a ameliora semnele și simptomele persoanelor cu cancer de stomac avansat. În acest caz, intervenția chirurgicală nu se efectuează pentru vindecarea cancerului, ci pentru reducerea efectelor secundare ale bolii.

Radioterapia

Poate fi utilizată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumora, astfel încât aceasta să poată fi îndepărtată cu ușurință. De asemenea, poate fi folosită și după o intervenție chirurgicală, pentru a distruge orice celulele canceroase care ar putea să rămână în jurul stomacului. Radioterapia poate fi combinată cu chimioterapia, iar în cazurile avansate este recomandată pentru a ameliora efectele secundare cauzate de o tumoră mare. 

Radioterapia poate avea la rândul ei efecte secundare, precum: diaree, indigestie, greață și vărsături.

Chimioterapia

Asemenea radioterapiei, chimioterapia poate fi administrată atât înainte de o intervenție chirurgicală pentru diminuarea dimensiunii unei tumori, cât și după intervenția chirurgicală, pentru a distruge orice celulele canceroase care ar putea rămâne în organism. De asemenea, chimioterapia poate fi utilizată la persoanele cu cancer de stomac avansat, pentru a ameliora semnele și simptomele.

Terapie țintită

Terapia țintită constă în utilizarea unor medicamente speciale concepute pentru a ataca anomalii specifice din interiorul celulelor canceroase. Discută cu medicul oncolog despre disponibilitatea acestui tip de terapie.

Articole

Riscul de recidivă redus după operația robotică

Riscul de recidivă redus după operația robotică

Riscul de recidivă, care există după orice fel de intervenție, este foarte mic dacă operația robotică este efectuată în parametrii corecți. În operațiile robotice se utilizează plase light, ușoare, fixate cu ajutorul unor capse resorbabile care dispar după două luni.

Dr. Cristian Bogdan Barta

Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.

Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: 

9 + 8 =