Hernia inghinală

0725551302

Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București

stefania.pop@reginamaria.ro


0725551302


Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București


stefania.pop@reginamaria.ro

Hernia inghinală

Hernia inghinală reprezintă apariția unei tumefacții/ umflături la nivelul regiunii inghinale în urma unei rupturi musculare la acest nivel.

Diagnosticul unei hernii este cel mai frecvent pus chiar de către pacient care remarcă o asimetrie stânga/ dreapta și o umflătură inghinală care dispare în momentul în care se întinde în pat sau la împingerea ei în cavitatea abdominală dar reapare în momentul simplei mobilizări. Desigur că diagnosticul trebuie confirmat de către medic, în urma unui examen clinic; în formele de debut, hernia nu este întotdeauna evidentă pentru pacient dar examinarea medicală sau efectuarea unei ecografii de părți moi identifică și herniile de mici dimensiuni.

Din punct de vedere anatomic testiculele au fost în viața intrauterină în cavitatea abdominală și au coborât în scrot imediat înainte să ne naștem, formând canalul inghinal. În mod normal comunicarea între cavitatea abdominală și regiunea inghinală se închide; în lipsa închiderii apare hernia congenitală, la copil iar în cazul ruperii acestei membrane la adult, apare hernia inghinală dobândită.

Într-o primă fază hernia este reductibilă, adică sacul herniar, care poate conține fie un segment de intestin, fie epiploon (prapurele – grăsimea pe care o avem în fața intestinelor), intră și iese cu ușurință. Ulterior apar aderențe între defectul muscular și sacul herniar care fac ca hernia să devină nereductibilă/ încarcerată și dacă nici în acest moment nu are loc intervenția chirurgicală se poate produce strangularea herniei și apariția unei ocluzii intestinale sau a unei peritonite.

Indicația chirurgicală este pusă în momentul confirmării diagnosticului. De cele mai multe ori, formele de hernie necomplicată le întâlnim la bărbați tineri, deci cu speranța de viață mare și pentru care intervenția chirurgicală reprezintă reîntoarcerea la un stil de viață normal, sportiv, fără restricții legate de efort. În cazul herniilor avansate intervenția chirurgicală reprezintă fie o urgență absolută (în hernia strangulată) fie una amânată (în cazul herniei încarcerate). Ultimele sunt, de cele mai multe ori, apanajul vârstnicului.

Intervenția miniminvazivă

Herniile inghinale beneficiază atât în formele incipiente, uni sau bilaterale cât și în forme avansate de intervențiile minim invazive ale momentului în care trăim, fie că vorbim de operația laparoscopică sau cea robotică. Intervențiile clasice cu incizii mari ar trebui să fie strict o raritate pentru formele de hernie necomplicată (reductibilă sau încarcerată).

Intervenția miniminvazivă (laparoscopică sau robotică) se realizează prin 3 mini incizii de 5 sau 10 mm, calea de abord fiind complet diferită de operația clasică, prin crearea unei camere de lucru, în spatele mușchiului abdominal (se lucrează ca într-un balon cu instrumente lungi, din exterior).

Aspectul cicatricilor postoperator: incizii între 5 și 10 mm

Intervenția laparoscopică TEP

Intervenția laparoscopică TEP se pretează atât pentru herniile pe o singură parte cât și pentru cele bilaterale (prin aceleași 3 mici incizii montez practic 2 plase de aproximativ 14/12 cm). Este o intervenție recomandată și în cazul recidivei unei hernii operate clasic. 

Intervenția robotică vine cu avantajele deosebite ale instrumentelor robotice, ce imită perfect articulația mâinilor, fiind ca și când am fi direct cu mâinile în abdomenul pacientului, beneficiind de dexteritatea acestora, dar totul se întâmplă prin incizii foarte mici de sub 1 cm și apelând la o cameră video ce mărește imaginea de până la 20 de ori, ne putem imagina avantajul pentru chirurg, avantajul pentru pacient în sensul reușitei operației și cu recuperare superioară chiar și față de chirurgia laparoscopică. Procedura robotică este extrem de utilă pentru formele complicate (încarcerate, voluminoase) ale herniilor, uni sau bilaterale sau pentru herniile recidivate.

Procedura chirurgicală avantajează atât o persoană tânără prin reintegrarea socială foarte rapidă (reînceperea serviciului în 2-3 zile) dar și pe vârstnici care au o convalescență minimă comparativ cu procedeul clasic, de multe ori similară cu cea a tinerilor.
Din cele 2 procedee laparoscopice existente eu propun pacienților mei pe cel mai modern la ora actuală, numit TEP- sau extraperitoneal.

Repararea unei hernii inghinale prin acest procedeu laparoscopic TEP înseamnă că nu mai trebuie să intri, nici măcar, în cavitatea abdominală, unde se găsesc intestinele, viscerele, ci se intră direct într-un spațiu situat între mușchi și cavitatea abdominală, iar, după ce se reduce sacul de hernie, se montează o plasă relativ mare de 14/12 cm care acoperă întreaga regiune inghino-femurală și care devine o structură solidă.

Pacientul este externat a 2-a zi după operație, moment în care poate efectua, deja, eforturi obișnuite (gen: mers, urcat scări, condus mașina, ridicat greutăți până în 5-7 Kg). După 4 săptămâni pacientul poate efectua eforturi mai mari (înot, alergări ușoare) iar după 8 săptămâni poate efectua orice tip de efort, reintrând într-un ritm de viață complet normal.

Tehnica evoluând foarte mult astăzi efectuăm aceste tipuri de intervenții apelând la instrumente extrem de avansate gen camera de tip 3D care permite chirurgului cu ajutorul unor ochelari speciali să privească pe ecranul monitorului, imaginea oferită de cameră și înțelegem, implicit, acuratețea gestului chirurgical.

Plasa utilizată este o plasă de ultimă generație de Polipropilenă de tip light. Putem apela la plase mai speciale, de tip 3D BARD, plase cu memorie, care se mulează foarte bine pe ‘’concavitatea‘’ abdomino-pelvină care trebuie întărită; acestea sunt plase de tip ultralight, care sunt confecționate din start pentru hernia de partea stânga respectiv dreapta și desigur pe diverse dimensiuni. Există și plase complet resorbabile pe care le putem folosi – Phasix Bard.

În cazul în care optez pentru fixarea acestor plase folosesc un dispozitiv special pentru laparoscopie ce-mi permite aplicarea unor capse, care, după 2 luni, intervalul în care plasa a devenit o structură solidă, se resorb spontan.

Cum depistăm hernia și cum prevenim complicațiile

Articole

Este recomandată utilizarea brâului pentru hernia inghinală?

Este recomandată utilizarea brâului pentru hernia inghinală?

Utilizarea unui brâu presupune ca hernia să fie complet redusă, iar montarea lui să se efectueze în poziția culcat, pentru a se putea menține hernia în cavitatea abdominală. Însă majoritatea purtătorilor de brâu îl montează în picioare cu hernia neredusă, blocând-o în afara peretelui și grăbind complicarea prin încarcerare sau strangulare.

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale

Herniile inghinale beneficiază atât în formele incipiente, cât și în unele forme avansate de o operație laparoscopică. Intervențiile clasice cu incizii mari ar trebui să fie strict o raritate pentru formele de hernie necomplicată.

Riscul de recidivă redus după operația robotică

Riscul de recidivă redus după operația robotică

Riscul de recidivă, care există după orice fel de intervenție, este foarte mic dacă operația robotică este efectuată în parametrii corecți. În operațiile robotice se utilizează plase light, ușoare, fixate cu ajutorul unor capse resorbabile care dispar după două luni.

Dr. Cristian Bogdan Barta

Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.

Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: 

11 + 14 =