Articole

Intervențiile chirurgicale în cazul aderențelor postoperatorii

Operațiile clasice, mai ales dacă sunt efectuate pentru peritonite sau dacă sunt numeroase, lasă în abdomen multe aderențe între intestine, pe de o parte, precum și între intestine și perete, pe de o altă parte.

  • Pacienții care dezvoltă aderențe postoperatorii, uneori la interval lung de la operația clasică, pot avea un sindrom particular caracterizat prin dureri abdominale, tulburări de tranzit, uneori greață sau vărsături.
  • Când aceste simptome modifică calitatea vieții sau devin atât de frecvente încât arată iminența producerii unui episod de ocluzie intestinală, complicația cea mai gravă a aderențelor postoperatorii, se recomandă efectuarea unei intervenții chirurgicale laparoscopice sau robotice.
  • Dacă intervenția nu are loc la timp poate apărea ocluzia intestinală, care nu mai permite un abord laparoscopic, operația având loc clasic și antrenând ulterior alt risc de apariție a aderențelor.
  • Cu ajutorul robotului chirurgical desfacerea acestor aderențe este facilitată de instrumente foarte fine și cu grade de mobilitate mare ce permit cu ușurință manipularea elegantă a intestinelor.
  • Robotul ajută atât chirurgul să efectueze o operație delicată de desfacere a acestor aderențe, care uneori pot fi foarte ‘’strânse’’, cât și pacientul care se recuperează foarte repede după operație, fără dureri, cu reluarea rapidă a tranzitului intestinal, acesta fiind externat, practic, în prima zi după operație.