Ce presupune chirurgia robotică și care sunt avantajele utilizării robotului DaVinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume?
În chirurgia robotică se lucrează similar laparoscopiei dar deasupra pacientului va sta robotul, care prin brațele sale susține anumite instrumente extrem de deosebite care permit mișcări similare articulației mâinii umane; chirurgul, de data aceasta, va sta la o consolă robotică din proximitatea mesei chirugicale, de la această consolă el putând controla toate cele 4 brațe ale robotului – atenție, robotul nu are inteligență artificială, el nu operează singur ci este controlat în totalitate de chirurg care manevrează toate brațele robotului inclusiv o cameră video care mărește imaginea de foarte multe ori; mișcările efectuate de chirurg la consolă sunt transmise robotului care le replică identic în cavitatea abdominală, gesturile chirurgicale beneficiind major de dexteritatea mâinii (este ca și când ai lucra pe deschise folosindu-te de dexteritatea mâinii dar totuși totul este minim invaziv prin incizii foarte reduse sub 10 mm).
Prin ce este diferită chirurgia robotică de chirurgia deschisă tradițională?
Sunt 2 tipuri de chirurgii complet diferite: chirurgia robotică, ca și cea laparoscopică, reprezintă un tip de intervenție minim invazivă – inciziile prin care sunt introduse cele 3 sau 4 instrumente robotice, în pacient, sunt foarte mici de 8-10 mm. Deși robotul îți permite să faci operații foarte mari, fără inciziile largi din chirurgia clasică, recuperarea este complet diferită.
Care este diferența între chirurgia robotică și laparoscopie?
Principiul chirurgiei minim invazive (fie că vorbim de chirurgie laparoscopică sau robotică) presupune că se lucrează ca într-un balon, se introduce practic un gaz în abdomen și din spațiul acesta virtual care este abdomenul se creează un spațiu real de lucru și după introducerea instrumentelor, prin incizii reduse de 5-10 mm se lucrează din exterior.
În chirurgia laparoscopică chirurgul stă deasupra pacientului și împreună cu ajutoarele susțin direct intrumentele de lucru – pense de lucru sau camera video; pensele sunt drepte, permit chirurgului un grad de mobilitate relativ redus.
În chirurgia robotică instrumentele și camera video sunt susținute de brațele robotului și, cum spuneam, mișcările efectuate de chirurg la consolă sunt transmise robotului și executate identic în cavitatea abdominală. Deosebirea majoră este dată de :
- instrumentele de lucru care au un grad de mobilitate mai mare chiar decât cea a articulației umane, permitând chirurgului să beneficieze de dexteritatea mâinii, ca și când ar fi în intervenții clasice, deschise, totul petrecându-se minim invaziv prin incizii mai mici de 10 mm.
- vizualizarea camerei video mărește imaginea și de până la 20 ori și din tot acest context se înțelege acuratețea gestului chirurgical este ca și când ai lucra pe deschise în abdomenul pacientului dar totuși totul este minim invaziv.
0725551302
Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București
stefania.pop@reginamaria.ro
0725551302
Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București
stefania.pop@reginamaria.ro
Ce se întâmplă în timpul unei operații robotice? Efectuează robotul operația? Cum controlează chirurgul robotul da Vinci?
Robotul nu deține inteligență artficială; într-adevăr accepțiunea generală când discutăm de robot este aceea că este un instrument căruia îi dai o comandă, un task și el trebuie să o execute de unul singur; în cazul robotului chirurgical acest lucru nu se aplică; el nu deține inteligență artificială, nu operează singur, cred că nu ne dorim deocamdată acest lucru, chirurgul este cel care efectuează toate mișcările la nivelul consolei și acestea sunt transmise robotului și executate fidel/identic intraabdominal.
Ce afecțiuni pot fi tratate prin chirurgia robotică? Care ar fi avantajele acestei intervenții în cazul lor?
Aceste avantaje țin, desigur, de particularitatea instrumentelor și calitatea imaginii, iar dacă ar fi să ne raportam direct la intervențiile efectuate :
- În chirurgia oncologică – cazurile abordate cel mai frecvent sunt cele colorectale. În privința operațiilor cu robotul ptr CCR avantajele țin pe de o parte de facilitarea accesului în zone foarte înguste, ori în cancerul de rect trebuie să diseci foarte mult într-o zonă îngustă cum este pelvisului și să ajungi mult sub tumoră, ori robotul este un instrument deosebit pentru aceste spații dar nu numai; disecții în planuri anatomice, detalii anatomice de mare finețe (să eviți interceptarea anumitor nervi care ar duce la afectarea funcție urinare sau a potenței); noi într-o intervenție chirurgicală trebuie să plecăm cu tot țesutul limfatic din jurul unei tumori, rezecția limfoganglionară, îți permit astăzi să faci intervenții cu viză oncologică deosebită.
- În chirurgia eventrațiilor, a distazisului de mușchi drepți abdominali și a altor hernii de perete abominal anterior trebuie să ne imaginăm că lucrăm ca într-un balon, dar pe tavanul acestui balon și că trebuie să reducem sacul de hernie, să coasem defectul și să montăm o plasă pe care să o și fixăm pe perete, ori toate aceste gesturi ce ar fi complicate cu instrumentele convenționale din chirurgia laparoscopică sunt foarte mult facilitate de instrumentele robotice.
- În chirurgia herniei hiatale – hernia hiatală presupune că o parte a stomacului a urcat, a herniat în cavitatea toracică și produce fenomene de reflux gastro-esofagian, deci intervenția presupune să lucrezi în spațiul îngust de la nivelul polului superior al cavității abdominale, să intri inclusiv în cavitatea toracică pentru a reduce stomacul herniat, a coase / calibra orificiul/ gaura prin care acesta a trecut și a face o valvă antireflux din propriul stomac în jurul esofagului. Ori aceste manevre sunt ideal efectuate cu ajutorul acestor instrumente.
- În chirurgia herniilor inghinale mai ales în cele voluminoase, în cele unilaterale încarcerat, bilaterale sau recidivate, manevrele de reducere a sacului, de tratare a elementelor funiculului spermatic, de montarea plasei și fixarea acesteia sunt gesturi chirurgicale mult facilitate de instrumentele robotului.
Cancerul de colon, operat robotic la Euroclinic
Care sunt beneficiile pentru pacienți?
- Atât în termen de reușită a operației și desigur în privința recuperării postoperatorii;
- Zile de spitalizare mai reduse, fără dureri, cu reintegrare socială rapidă;
- Să nu uităm că mulți pacienți care beneficiază de chirurgia robotică sunt pacienți oncologici la care după momentul operator poate urma un tratament de întărire a rezultatului chirurgical, tratament adjuvant fie că e radio sau chimioterapia, ori cu cât acest pacient se recuperează mai repede cu atât poate iniția acest tip de tratament mai devreme și înțelegem practic timpul câștigat în lupta contra cronometru cu această boală gravă.
Este adevărat că după operația robotică nu simți absolut deloc durere?
Deși oamenii diferă foarte mult, gradul de durere în chirugia robotică este unul extrem de redus ce impune medicație antialgică redusă și, în orice caz, în comparație cu chirurgia laparoscopică, este inutil să mai comparăm cu cea clasică deschisă, acest aspect este unul foarte mult în favoarea chirurgiei robotice.
Cât durează spitalizarea după operația robotică? Operațiile robotice garantează o recuperare mai rapidă?
După operațiile pentru hernii inghinale sau eventrații pacientul este externat în ziua imediat după intervenție; pacienții cu hernii hiatale stau 2 zile după operație, iar cei cu intervenții pe colon pot fi externați a 3 a zi de la intervenție. Vorbim de spitalizare foarte redusă și implicit timpi de recuperare foarte rapizi.
Cât de sigură este operația robotică?
Orice intervenție chirugicală implică anumite riscuri și se poate ajunge la complicații diverse; în cazul robotului – acuratețea gestului chirurgical este una foarte mare și implicit aceste riscuri de complicații sunt foarte reduse; pe de altă parte dacă ai o problemă intraoperatorie poți în orice moment converti către chirurgia clasică sau cea laparoscopică; personal nu mi s-a întâmplat.
Ce este chirurgia robotică și de ce este mai sigură decât varianta clasică
Chirurgie robotică – Da Vinci Xi
Instrumentele speciale ale robotului Da Vinci Xi
Antena 1 – Robotul Da Vinci Xi
Articole
Intervențiile chirurgicale în cazul aderențelor postoperatorii
Operațiile clasice, mai ales dacă sunt efectuate pentru peritonite sau dacă sunt numeroase, lasă în abdomen multe aderențe între intestine, pe de o parte, precum și între intestine și perete, pe de o altă parte.
Diferența dintre chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică
Sunt întrebat adesea care este diferența dintre chirurgia laparoscopică și cea robotică, ambele fiind modalități moderne, minim-invazive de a interveni chirurgical. Află mai multe informații și avantajele din acest articol.
Riscul de recidivă redus după operația robotică
Riscul de recidivă, care există după orice fel de intervenție, este foarte mic dacă operația robotică este efectuată în parametrii corecți. În operațiile robotice se utilizează plase light, ușoare, fixate cu ajutorul unor capse resorbabile care dispar după două luni.
Programări la
Dr. Cristian Bogdan Barta
Doriți o programare?
Primul pas îl veți face aici.
Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: