Sunt întrebat adesea care este diferența dintre chirurgia laparoscopică și cea robotică, ambele fiind modalități moderne, minim-invazive de a interveni chirurgical.
Laparoscopia presupune introducerea în cavitatea abdominală a unei cantităţi de gaz, chirurgul şi ajutoarele manevrând din exterior nişte instrumente cu mişcări limitate.
Chirurgia robotică, ca o prelungire a chirurgiei laparoscopice, presupune lucrarea în această cavitate, dar de data aceasta deasupra pacientului se află robotul care are patru braţe şi susţine nişte instrumente pe care chirurgul le manevrează complet cu ajutorul unei console.
Robotul nu are inteligenţă artificială, el nu operează singur şi nici nu ştiu dacă ne dorim acest lucru deocamdată.
Chirurgul este cel care manevrează complet instrumentele pe care le susţine robotul, inclusiv o cameră video care măreşte imaginea de foarte multe ori.
Avantajul acestor instrumente este dat de faptul că ele imită mişcările articulaţiei umane, tot ce practică chirurgul la consolă este translatat şi efectuat identic intra-abdominal. E ca şi când ai lucra cu pacientul deschis, folosindu-te de dexteritatea mâinii, dar totul se întâmplă minim invaziv.
Înţelegem acurateţea gestului chirurgical şi evident că este un instrument extrem de util pentru chirurg, dar şi pentru pacient, în sensul de reuşită a intervenţiei chirurgicale, recuperare postoperatorie şi reintegrare socială rapidă.