Hernii ale peretelui abdominal anterior

0725551302

Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București

stefania.pop@reginamaria.ro


0725551302


Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București


stefania.pop@reginamaria.ro

  • Hernia ombilicală

  • Diastaza de mușchi drepți abdominali

  • Eventrația


Diastazis de mușchi drepți abdominali
înseamnă îndepărtarea mușchilor de pe linia mediană a abdomenului, situație frecvent întâlnită în sarcină, când există o creștere importantă a volumului abdominal într-un interval relativ scurt de timp.

Pentru o pacienta care se află, de exemplu, la 1-2 luni de la naștere, este mult prea devreme să discutăm despre o intervenție chirurgicală pentru corectarea diastazisului. 

Eu nu propun operația decât pacientelor care au pe lângă diastazis și o ruptură a structurii aponevrotice care a rămas între cei doi mușchi, fie că vorbim de hernie ombilicală, fie că vorbim de hernie de linie albă. În lipsa acestei asocieri mi se pare că merită făcută încercarea de a întări acest spațiu dintre cei doi mușchi prin exerciții fizice corect dozate, progresive, făcute sub supravegherea unui fizio-kinetoterapeut.

 

Indicație chirurgicală

Diastazisul are indicație chirurgicală când asociază hernia ombilicală sau când, prin ruperea fasciei, se crează un alt tip de hernie, numită ‘’de linie albă‘’, cel mai frecvent deasupra ombilicului. În această situație operația va adresa atât rupturile musculare (hernia ombilicală sau de linie albă), cât și refacerea diastazisului.               

Prin doar 3 mini-incizii sunt rezolvate problemele herniare. În plus, efectuez o procedură mai deosebită, proprie, de cusătură sau apropiere a mușchilor drepți pe linia anterioar, deși nu este ușor să se apropie pereții când se lucrează ca într-un “balon”. Ulterior, fixez o plasă, care să permită întărirea posterioară a pereților abdomenului. Rezultatul este unul funcțional – nu mai există hernii și ca urmare riscul de ocluzie intestinală, cât și unul estetic.

Odată obținută o structură musculară solidă, pacientele pot să meargă la sala de fitness pentru a tonifia musculatura sau pentru a scăpa de grăsimea abdominală, lucru imposibil înaintea rezolvării chirurgicale a herniilor.

Ideal este ca operația să fie făcută după ce aspectul abdomenului este unul stabil, necorectabil prin exerciții fizice și, în orice caz, la cel puțin 10 -12 luni de la naștere.

 

Avantajele chirurgiei robotice

Herniile postoperatorii, eventrațiile, precum și diastazisul de mușchi drepți abdominali, care asociază hernie ombilicală sau de linie albă, beneficiază major de avantajele chirurgiei robotice.

Aceste interventii presupun, similar chirurgiei laparoscopice, crearea unei camere de lucru, asemănătoare unui balon, iar brațele robotului DaVinci vor lucra în interiorul acestui balon.

Chirurgul, aflat la consolă, coordonează mișcările acestor brațe robotice, permițând reducerea sacului herniar, sutura defectului, amplasarea și fixarea plasei. Toate aceste manevre chirurgicale, relativ complicate, efectuate “pe tavanul” abdomenului, sunt realizate cu ușurință și cu mare precizie, mișcările mâinii chirurgului fiind preluate și efectuate de robot cu fidelitate maximă.

Vorbim despre o siguranță și acuratețe sporite ale gestului chirurgical, recuperare imediată (externarea pacientului la 24 ore postoperator) și reintegrare socială rapidă.

Hernie după operație

Operația pentru diastazis

Articole

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale

Herniile inghinale beneficiază atât în formele incipiente, cât și în unele forme avansate de o operație laparoscopică. Intervențiile clasice cu incizii mari ar trebui să fie strict o raritate pentru formele de hernie necomplicată.

Riscul de recidivă redus după operația robotică

Riscul de recidivă redus după operația robotică

Riscul de recidivă, care există după orice fel de intervenție, este foarte mic dacă operația robotică este efectuată în parametrii corecți. În operațiile robotice se utilizează plase light, ușoare, fixate cu ajutorul unor capse resorbabile care dispar după două luni.

Dr. Cristian Bogdan Barta

Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.

Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: 

0725551302

10 + 10 =