Litiaza biliară / colecistectomia

0725551302

Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București

stefania.pop@reginamaria.ro


0725551302


Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București


stefania.pop@reginamaria.ro

Litiaza biliară / colecistectomia

Litiaza biliară se referă la formarea de pietre în vezica biliară (fiere). Colecistectomia înseamnă „îndepărtarea vezicii biliare”, fiind indicată în cazul litiazei biliare.

Știați că…
în țările dezvoltate, aproximativ 10-15% din populație se confruntă la un moment dat cu pietrele la fiere? Pietrele pot varia în dimensiune, de la mărimea unui fir de nisip până la cea a unei mingi de golf.

Printre simptomele care pot indica prezența pietrelor la fiere se numără:

  • durerile sub coaste (în partea dreaptă, cu iradiere spre spate și umărul drept)
  • greață, vărsături
  • o cefalee inexplicabilă
  • gust amar dimineața

Dacă prezentați unul sau mai multe dintre aceste simptome, este recomandat să vă adresați cât mai curând unui medic – litiaza biliară poate fi diagnosticată foarte ușor, printr-o ecografie. 

Fierea (colecistul) este un organ important, dar nu vital – și, odată afectat de prezența pietrelor, are indicație chirurgicală. Lăsată netratată, această problemă poate duce la complicații grave precum colecistita acută, icterul mecanic sau pancreatită acută. 

Pietrele de mici dimensiuni nu sunt deloc inofensive; cele sub 5 mm pot pleca prin canalul cistic și ajunge în calea biliară / coledoc, unde se blochează (aceasta având dimensiuni de 3-4 mm) și în acest fel ficatul nu mai poate evacua bila și o trimite în sânge, instalându-se icterul mecanic. Pacientul se va îngălbeni, iar urina se va închide la culoare, ca berea brună.

O altă complicație posibilă este pancreatita acută, pentru că acest canal – coledocul – se varsă în tubul digestiv împreună cu canalul pancreasului, iar blocarea unei pietre la nivelul locului comun de vărsare va declanșa o pancreatită acută, această patologie putând fi asemănată unui ‘’foc de artificii într-o uzină de armament’’, în care deznodământul poate fi infaust.
Pietrele peste 5 mm rămân în cavitatea colecistului și pot declanșa prin blocarea canalului de evacuare a acestuia o colecistită acută. Deci chiar dacă pietrele sunt de mici dimensiuni ele au potențial mare de complicații.

Vestea bună este că operația de îndepărtare a vezicii biliare (colecistectomia) este una dintre cele mai frecvente la nivel mondial, iar intervențiile pe cale laparoscopică reprezintă “gold standard-ul” în aceste situații. 

La Regina Maria realizez această operație prin tehnica SILS (printr-o singură incizie în ombilic), ceea ce permite minimalizarea riscurilor și o recuperare extrem de rapidă pentru pacient. 

SILS (Single-Incision Laparoscopic Surgery)

SILS (Single-Incision Laparoscopic Surgery) este o intervenție chirurgicală laparoscopică efectuată exclusiv printr-o singură incizie la nivelul ombilicului. Ombilicul este considerat un “orificiu natural embrionar”, fiind o cicatrice naturală a corpului și o zonă de acces la nivelul cavității peritoneale care se vindecă cu ușurință.

Prin această incizie sunt introduse în cavitatea abdominală toate instrumentele, inclusiv laparoscopul (tub optic subțire de 5-10 mm conectat la o cameră video), necesare chirurgului pentru operația laparoscopică.

Mituri despre colecist

Litiaza biliară și colecistectomia SILS

Crize de colecist

Pietre la colecist la 15 ani

Regim după operația la colecist

Articole

Dr. Cristian Bogdan Barta

Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.

Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: 

0725551302

12 + 11 =