0725551302
Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București
stefania.pop@reginamaria.ro
0725551302
Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București
stefania.pop@reginamaria.ro
Cancerul de colon și de rect
Adenocarcinoamele reprezintă mai mult de 95% din cazurile de cancer colorectal. Aceste tipuri de cancer încep în celulele din glandele care produc mucus pentru a lubrifia interiorul colonului și rectului.
Alte tipuri, mai puțin frecvente, de tumori sunt:
- Tumorile carcinoide, care încep în celulele speciale care produc hormoni din intestin
- Tumorile stromale gastrointestinale (GIST) – pornesc de la celule speciale din peretele colonului numite celulele interstițiale ale lui Cajal. Unele dintre acestea sunt non-canceroase (benigne). În mod obișnuit se găsesc oriunde în tractul digestiv, mai putin în colon.
- Limfoamele – cancere care apar în celulele sistemului imunitar și care de obicei încep în ganglionii limfatici, dar care pot apărea și în colon, rect sau alte organe.
- Sarcoamele, ce pot apărea în vase de sânge, stratul muscular sau alte țesuturi conjunctive din peretele colonului și rectului. Sarcoamele de colon sau rect sunt, însă, rare.
Cancerul colorectal are un prognostic mai bun dacă este diagnosticat precoce. Screeningul și informarea corectă a pacienților reprezintă cele mai bune metode de prevenție, iar colonoscopia după vârsta de 50 de ani ar trebui să fie obligatorie.
Screeningul trebuie inițiat, atât la bărbați, cât și la femei, începând cu vârsta de 50 ani (chiar mai devreme, dacă au existat cazuri în familie).
Acest cancer apare la persoane tot mai tinere (30-40 de ani sau chiar mai devreme) și este necesar ca pacienții să fie informați despre simptome și semne de alarmă, metode de screening pentru depistarea precoce, precum și despre metodele pe care chirurgia modernă le are pentru a lupta cu această boală.
Săptămânal operez sau diagnostichez cazuri de cancer colorectal – statistic, la nivel de țară, este al doilea tip de cancer care afectează femeile (după cancerul de sân) și tot pe locul doi ca incidență în rândul bărbaților (după cel pulmonar).
Vestea bună este că, atunci când este diagnosticat din timp, cancerul colorectal este CURABIL, iar astăzi avem în “arsenalul” nostru medical intervenții de ultimă generație, laparoscopice și robotice, pentru a îndepărta complet acest tip de tumori, respectând în același timp integritatea corporală a pacientului.
Încurajez mereu pacienții să nu evite sau să amâne un consult de teama unui diagnostic infaust.
Intervențiile laparoscopice reprezintă cea mai modernă formă de tratament chirurgical al cancerului colorectal. Acestea presupun câteva mini incizii, de 5-10 mm, prin care se creează o cameră de lucru, în vederea rezecției. Apoi, se lucrează din exterior, cu instrumente speciale și cu ajutorul unei camere 3D ce permite observarea detaliilor de mare finețe.
După rezecție, se realizează o incizie minimă de 5-7 cm, pe unde este extras segmentul de colon afectat. Spre deosebire de o operație de cancer colorectal clasică, manipularea intraabdominală este minimală, sângerarea intraoperatorie este extrem de redusă, iar riscul complicațiilor postoperatorii este diminuat.
Dacă vorbim despre prejudecățile legate de cancerul colorectal, o situație pe care o întâlnesc adesea este că aparținătorii pacienților mai în vârstă cred că aceștia nu pot beneficia de operația laparoscopică sau robotică.
Este, din păcate, o idee greșită care de multe ori îi ține pe seniori departe de cele mai moderne abordări chirurgicale.
MITUL: Pacientul vârstnic care suferă de cancer colorectal nu poate beneficia de procedura laparoscopică/robotică
FALS!
Chiar și pacienții vârstnici pot beneficia de operații laparoscopice și robotice și au o serie de avantaje particulare: rate de complicații sau de mortalitate mult reduse față de operația clasică. Recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă și la aceștia.
Avantajele la distanță sunt importante și pentru pacienții în etate: nu mai dezvoltă herniile postoperatorii atât de frecvente după tăieturile clasice (inevitabil largi în chirurgia deschisă), iar complicațiile urinare sau sexuale, atât de tipice în cancerul de rect, sunt mult diminuate în rezecțiile pe cale laparoscopică sau robotică.
Cancerul colorectal este vindecabil.
Doctor de Bine
Cancerul de colon si rect.
Doctor de Bine
Cancerul de colon – un pericol la orice vârstă.
Canal 33
Cancerul de colon, operat la Spitalul Euroclinic
Articole
Identificarea precoce a cancerului colo-rectal
Despre cancerul de colon și rect știm astăzi că acesta nu apare peste noapte ci, în peste 90% din cazuri, prin transformarea unor leziuni precursoare.
De ce avem nevoie de metode de screening? Ele sunt singurele care ne pot ajuta să scădem numărul mare al pacienților cu această tumoră.
Intervențiile chirurgicale în cazul aderențelor postoperatorii
Operațiile clasice, mai ales dacă sunt efectuate pentru peritonite sau dacă sunt numeroase, lasă în abdomen multe aderențe între intestine, pe de o parte, precum și între intestine și perete, pe de o altă parte.
Diferența dintre chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică
Sunt întrebat adesea care este diferența dintre chirurgia laparoscopică și cea robotică, ambele fiind modalități moderne, minim-invazive de a interveni chirurgical. Află mai multe informații și avantajele din acest articol.
Riscul de recidivă redus după operația robotică
Riscul de recidivă, care există după orice fel de intervenție, este foarte mic dacă operația robotică este efectuată în parametrii corecți. În operațiile robotice se utilizează plase light, ușoare, fixate cu ajutorul unor capse resorbabile care dispar după două luni.
Dr. Cristian Bogdan Barta
Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.
Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: