Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board)
Puțină lume înțelege, până nu are nevoie, utilitatea unui Tumor Board/ Comisie oncologică multidisciplinară dintr-un centru medical care tratează diverse tipuri de cancer.
Comisia oncologică este o echipă multidisciplinară formată din toți medicii implicați în rezolvarea unui caz oncologic. Este vorba despre oncolog medical, chirurg oncolog specializat în diferite localizări ale cancerului, radioterapeut, gastroenterolog. Din comisia oncologică mai fac parte și un medic anatomopatolog, un psiholog, dar și alți specialiști, în funcție de particularitățile cazului (nutriționist, stomaterapeut)
Rolul Comisiei Oncologice Multidisciplinare
Echipa stabilește strategia terapeutică optimă pentru fiecare pacient oncologic în parte. În același timp, comisia oncologică are și rolul de a educa furnizorii de servicii medicale.
De asemenea, un obiectiv este realizarea mai multor colaborări între diferitele specialități implicate în diagnosticul afecțiunilor oncologice.
0725551302
Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București
stefania.pop@reginamaria.ro
0725551302
Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București
stefania.pop@reginamaria.ro
Care sunt avantajele de a fi tratat într-un centru oncologic ce are organizat un Tumor Board ?
Avantajele sunt multiple dar cel mai important aspect aș spune că este cel legat de faptul că odată preluat un caz oncologic acesta este gândit de întreaga echipă, decizia nu aparține doar unui medic (ex: chirurgul dacă ar prelua cazul ar dori să-l opereze deși uneori radio sau chimioterapia se efectuează înaintea intervenției chirurgicale) și implicit rezultatul este unul superior.
Un alt aspect important este legat de faptul că după ce s-a terminat o etapă de tratament (să spunem pacientul este operat) nu i se pune dosarul în mână și este trimis să obțină și părerea unui oncolog sau să fie supravegheat de un gastroenterolog. Totul este gândit dinainte și după fiecare etapă de tratament pacientul primește decizia bordului oncologic și știe ce urmează.
Altfel, mulți pacienți ar putea să se piardă, să iasă din acest tratament înlănțuit, având sentimentul că se simt bine și crezând (din păcate fals) că au învins cancerul; înțelegem, astfel, rata mare de recidivă și decesele prin tratament incomplet, în lipsa unui concept integrat, ca cel propus de noi.
Importanța screeningului și tratamentul minim invaziv în cancerul colorectal
Dr. Cristian Bogdan Barta
Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.
Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: