Patologia hemoroidală

0725551302

Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București

stefania.pop@reginamaria.ro


0725551302


Spitalul Euroclinic
Regina Maria
Calea Floreasca 14, București


stefania.pop@reginamaria.ro

Patologia hemoroidală

Cura chirurgicală a hemoroizilor cu stapler – procedura pentru prolaps şi hemoroizi (PPH – Procedure for Prolapse and Hemorrhoids, procedeu LONGO): durere minimă şi recuperare rapidă

Unul din motivele pentru care pacienţii care suferă de hemoroizi evită operaţia este teama de durere asociată frecvent cu acest tip de intervenţie. Într-adevăr, pacienţii la care s-a practicat o intervenţie chirurgicală clasică pentru hemoroizi, resimt frecvent o durere extrem de mare după operaţie, care necesită tratament antialgic şi au o perioadă lungă, de câteva săptămâni, de vindecare.

Alternativ, intervenţiile minim invazive fac ca durerea postoperatorie să fie neglijabilă, iar vindecarea rapidă, pacientul putând să-şi reia activităţile normale după câteva zile.

 

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatații varicoase ale plexului venos ano-rectal. Hemoroizii interni evoluează în timp, ajungând să ocupe întreaga circumferinţă a canalului anal.

Aceste dilataţii venoase sunt menţinute în poziţia lor normală, la 3-4 centimetri în interiorul canalului anal, de către o serie de ligamente şi ţesuturi fibroelastice. Pe măsura înaintării în vârstă, începând cu cea de-a treia decadă de viaţă, acest mijloc de susţinere poate degenera, ceea ce va face ca hemoroizii interni să “alunece” şi în final să iasă în afara canalului anal (să prolabeze).  

Acest stadiu se numeşte prolaps hemoroidal şi reprezintă un grad avansat al hemoroizilor interni, care se complică frecvent cu sângerări, dureri şi tromboze. 

 

PPH – procedura pentru prolaps şi hemoroizi

PPH este cea mai bună metodă de tratare a hemoroizilor interni prolabati, în coroană (circumferenţiali). Tehnica a fost descrisă în 1996 de către chirurgul sicilian Dr. Antoine Longo, şi este în prezent “gold standard” al chirurgiei proctologice în Europa de Vest şi SUA.

Spre deosebire de tehnica clasică de rezecţie hemoroidală unde se fac rezecţii seriate, în procedura PPH se  foloseşte un instrument special, un stapler (capsator) circular cu ajutorul căruia, printr-o singură manevră, excesul de mucoasă “căzută” în afara anusului este tras în interiorul dispozitivului şi excizat. Totodată, restul de ţesut hemoroidal este suturat cap la cap folosindu-se agrafe de titan care se vor elimina spontan pe măsură ce ţesutul se vindecă.

În acelaşi timp, se secţionează şi vasele de sânge care alimentează hemoroizii, ceea ce va face ca porţiunea hemoroidală restantă să se micşoreze în câteva săptămâni şi să revină la dimensiunile normale. 

Durere minimă postoperatorie. Recuperare rapidă.

Particularitatea tehnicii PPH derivă din lipsa rezecției hemoroidale şi deci a plăgii operatorii.

Ca urmare, procedura PPH are beneficiile majore:

  • Durere postoperatorie neglijabilă (nu există plagă operatorie)
  • Vindecare mai rapidă, cu reluarea activităţii normale în câteva zile
  • Perioada de spitalizare redusă, de o zi
  • Fără repercursiuni legate de tranzitul intestinal (continenţă normală a materiilor fecale)

Cura hemoroizilor cu stapler

Procedura pentru prolaps şi hemoroizi

Dr. Cristian Bogdan Barta

Să stăm de vorbă.
Dialogul nostru începe aici.

Dacă doriți să mă contactați la telefon, mă puteți găsi la acest număr: 

0725551302

8 + 15 =