Articole

Identificarea precoce a cancerului colo-rectal

Despre cancerul de colon și rect știm astăzi că acesta nu apare peste noapte ci, în peste 90% din cazuri, prin transformarea unor leziuni precursoare.

Aceste leziuni sunt polipii de la nivelul rectului sau colonului care într-un interval lung de timp de 10-20 ani, se transformă către leziunea malignă; în același timp, odată aparută, neoplazia aceasta are un anumit timp de dezvoltare până ajunge într-o formă avansată.

De ce este important să știm acest aspect? Pentru că înțelegem în acest fel că putem face un gest prin care să prevenim apariția cancerului de colon și rect sau măcar să îl identificăm precoce, într-un stadiu curabil.

Această profilaxie se poate realiza printr-un test de screening iar colonoscopia totală este considerată cea mai performantă metodă în detectarea polipilor, a leziunile precursoare de care aminteam, și permite în același timp excizia sau biopsierea lor în același moment al investigației. Tot colonoscopia este cea care poate permite identificarea și biopsierea unei tumori în stadii inițiale. Există și alte metode de screening, mai puțin eficiente ca o colonoscopie, care se realizează prin analizarea materiilor fecale.

De ce avem nevoie de metode de screening? Ele sunt singurele care ne pot ajuta să scădem numărul mare al pacienților cu această tumoră.

Rolul meu, al chirurgului, este de a prelua un pacient diagnosticat de departamentul de gastro-enterologie cu cancer colo-rectal și, după ce cazul este discutat în Comisa Oncologică / Tumor Board a spitalului și se ajunge la concluzia că este momentul ideal pentru intervenția chirugicală, îi voi propune cel mai modern tip de abord chirurgical al tumorii, fie că discutăm de intervenția laparoscopică, fie de cea robotică.