Articole

Viitorul chirurgiei laparoscopice, astăzi: operaţia fără cicatrici vizibile

Vei pleca acasă în aceeaşi zi, cu dureri minime şi fără cicatrici vizibile

 

În urmă cu mai bine de 20 ani, chirurgia laparoscopică devenea o metoda chirurgicală inovatoare, minim invazivă, care permitea efectuarea unor operaţii majore, cu  incizii minime. 

 

Faţă de operaţia clasică, realizată printr-o incizie mare, în intervenţiile laparoscopice, instrumentarul chirurgical este introdus prin trei până la cinci tăieturi mici, având ca rezultat mai puţine complicaţii, un timp de vindecare mai rapid, dureri mai puţine şi cicatrici mai mici. 

În trecut, operația clasică de îndepărtare a colecistului (colecistectomia) se realiza printr-o tăietură la nivelul peretelui abdominal de 10-25 cm, dureroasă, care impunea o spitalizare și o periadă de recuperare lungă.

În prezent, colecistectomia laparoscopică se efectuează prin 4 mini incizii în locuri prestabilite.

 “Este remarcabil cum progresează ştiinţa şi tehnologia medicală. Astăzi, intervenţii chirurgicale majore se pot face cu un traumatism minim pentru pacient.” ne-a declarat Dl. Dr. Bogdan Barta,  medic specialist chirurgie generală, în cadrul Departmentului de Chirurgie Video-Asistată din Spitalul Euroclinic.

Felul în care ne îngrijim pacienţii este prioritatea noastră majoră. Chirurgia  laparoscopică prin incizie unică a devenit rapid noua abordare în chirurgia generală. Suntem încântaţi că acum putem oferi pacienţilor noştri o procedură chirurgicală modernă, care continuă să transforme scena chirurgiei minim-invazive. Pacienţii sunt foarte multumiţi de rezultat, cicatricea fiind practic foarte puţin vizibilă, iar timpul de vindecare mult mai scurt, pacientul putând pleca acasă în aceeaşi zi.”

Ce este operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic?

Simplu spus, este o intervenţie chirurgicală efectuată exclusiv printr-o singură incizie la nivelul ombilicului. Ombilicul este  considerat un “orificiu natural embrionar”, fiind o cicatrice naturală a corpului şi o zonă de acces la nivelul cavităţii peritoneale care se vindică cu usurinţă.  

Prin această incizie sunt introduse în cavitatea abdominală toate instrumentele, inclusiv camera video, necesare chirurgului pentru operaţia laparoscopică. 

 

“Folosim o tehnologie care ne permite să facem o singură incizie prin care inserăm instrumentar diferit simultan, pentru a face o operaţie complexă, care în trecut era efectuată prin incizii şi căi de acces multiple.” ne-a spus Dl. Dr. Barta.

Evoluţia de la laparoscopia standard la chirurgia fără cicatrici a depins de perfecţionarea instrumentarului, pe de o parte şi de pregătirea chirurgilor în a folosi această tehnică modernă, pe de altă parte. Chirurgia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic necesită un chirurg experimentat, antrenat să facă o astfel de procedură şi care are o experienţă mare în chirurgia laparoscopică.  

În spitalul Euroclinic, în ultimii ani, Dr. Barta a efectuat cu succes peste 1500 de operații laparoscopice prin incizie unică prin ombilic pentru pacienţii care au indicaţie pentru îndepărtarea vezicii biliare. Această este un organ în formă de pară, localizat în abdomenul superior, sub ficat. Principala funcţie a vezicii biliare, aceea de a stoca bila produsă de ficat şi de a o elibera pentru digestia alimentelor grase, este importantă pentru organism, însă nu este esenţială. Îndepărtarea vezicii biliare sau colecistectomia este frecvent efectuată pentru tratamentul litiazei biliare-calculi formaţi din colesterol şi săruri biliare sau pentru colecistită, inflamaţia vezicii biliare. Colecistectomia este una din cele mai frecvente tipuri de intervenţii chirurgicale  şi în 80% din cazuri se efectuează pe cale laparoscopică. 

Alte indicaţii ale chirurgiei fără cicatrici sunt: apendicectomia, chirurgia parietală pentru hernii sau eventraţii, laparoscopia exploratorie sau bioptică, chirurgie laparoscopică ginecologică şi chirurgia bariatrică.

De ce este operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic o alternativă mai bună pentru tine?

De la incizii multiple, la una singură. 

 

Practicându-se o singură tăietură la nivelul ombilicului, se evita astfel incizia mare efectuată în chirurgia deschisă sau  multiplele incizii mici de-a lungul peretelui abdomenului care se practică în chirurgia laparoscopică tradiţională.

Dureri minime, fără cicatrici vizibile şi vindecare rapidă

În operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic se face o singură miniincizie, de 1-2 cm, ascunsă în cicatricea ombilicului, eliminându-se practic cicatricea tipică, vizibilă, asociată operaţiei clasice. În plus, vei simţi mai puţină durere, iar vindecarea va fi mai rapidă, astfel încât ai putea crede că nici nu ai suferit vreo intervenţie chirurgicală. Toţi pacienţii apreciază aceste beneficii,  însă operaţia laparoscopică prin incizie unică prin ombilic  are o mare valoare cosmetică pentru femei, deoarece multe din ele ar prefera să aibă cât mai puţine cicatici vizibile. Pe de alta parte, este foarte indicată persoanelor tinere, active, care doresc o recuperare rapidă.